Maratonul Scrisorilor

Unul din cele mai mari evenimente internaționale de susținere a persoanelor care sunt persecutate sau care se află în detenție pe nederept. 

     Maratonul Scrisorilor este campania globală Amnesty, când toată lumea se adună în diferite locuri să scrie și să semneze scrisori și să producă schimbarea în viețile oamenilor.
     Maratonul Scrisorilor de regulă începe la sfârșit de noiembrie și durează până la sfârșitul anului având rezultate reale și imediate cu schimbări pozitive în viețile celor pentru care scriem scrisori.
De ce 10 decembrie?
     Anume în această zi în anul 1948 liderii mondiali de la ONU au semnat Declaraţia Universală a Drepturilor Omului. Din păcate tortura, procesele inechitabile, omorurile în masă, dispariţiile forţate și evacuările ilegale sunt încă prezente în multe ţări.
   
     Scopul Maratonului Scrisorilor este de a marca Ziua Internaţională a Drepturilor Omului ”bombardând” cu scrisori referitoare la câteva cazuri selectate, autorităţile responsabile de încălcările drepturilor omului.
    
     În 2016, 4 660 774 scrisori au fost expediate din mai mult de 200 de ţări diferite. Activismul Amnesty International a constituit un factor important de ajutorare a mai multor victime vizate de scrisori.
Vă mulţumim că sunteţi alături de noi în acest an!

Pe cine susținem?

Semnează scrisorile online
Până la moment avem 192 semnături.
Vreau să organizez şi eu o activitate la Maratonul Scrisorilor 2017
 

Persoanele pe care le susţinem

În acest an eforturile noastre vor fi direcţionate către 6 cazuri ale oamenilor din comunităţi diferite care reprezintă situaţii diferite de încălcare a drepturilor omului în toate părţile lumii.

TOCAT PÂNĂ LA MOARTE PENTRU APĂRAREA DREPTURILOR LGBTIQ

Bangladesh

Citeşte mai mult despre acest caz...

×

TOCAT PÂNĂ LA MOARTE PENTRU APĂRAREA DREPTURILOR LGBTIQ

Bangladesh

Xulhaz Mannan era în apartamentul său cu un coleg, când niște bărbați prezentându-se drept curieri au intrat înarmați cu macete și i-au omorât violent în fața mamei lui Xulhaz, de 75 de ani. Xulhaz a fost unul din fondatorii singurei reviste din Bangladesh dedicate problemelor persoanelor din comunitate LGBTIQ, o activitate foarte riscantă într-o țară în care relațiile între persoanele de același sex sunt interzise. Se crede că atacatorii lui sunt membri ai organizației “Ansar al-Islam”, același grup extremist responsabil pentru asaltări similare a bloggerilor ce promovează ateismul, feminismul, știința și alte subiecte seculare. Peste un an după atacul din Aprilie 2016 și în pofida dovezilor martorilor oculari și înregistrărilor video, nimeni nu a fost acuzat de omor. Reacția poliției a fost întârziată iar guvernul a transferat vina asupra victimelor. La scurt timp după omorul lui Xulhaz, un ministru a declarat că mișcările ce promovează ”sexul nenatural” nu sunt permise în societatea din Bangladesh. Această repulsie sau dezinteres în găsirea și arestarea asasinilor lui Xulhaz este un mesaj devastator pentru activiștii LGBTIQ și pentru cei care încearcă să schimbe prejudecățile ce există în societate prin munca lor. După cum afirmă fratele lui Xulhaz, inacțiunile poliției arată că ”guvernul este cel mai puțin afectat... și crede că această problemă [relațiile de același sex] a murit odată cu Xulhaz”.

Cerem:

  • Cere autorităților din Bangladesh să aducă ucigașii lui Xulhaz în fața legii.

Scrieţi scrisori către:

Ministrul al Afacerilor Interne din Bangladesh
Dlui Asaduzzaman Khan
Ministerul Afacerilor Interne
Secretariatul Bangladesh, Edificiul – 8
Dhaka, Bangladesh

Descarcă scrisoarea în format PDF

CONDAMNAT LA ÎNCHISOARE PE VIAȚĂ PENTRU O POSTARE PE FACEBOOK

Chad

Citeşte mai mult despre acest caz...

×

CONDAMNAT LA ÎNCHISOARE PE VIAȚĂ PENTRU O POSTARE PE FACEBOOK

Chad

El este un activist online și tată a șapte copii. În Septembrie 2016, Tadjadine Mahamat Babouri, cunoscut și ca Mahadine, a postat filmulețe video pe Facebook. În ele, el a acuzat guvernul Chadian și persoanele apropiate acestuia de corupție și utilizare incorectă a banilor publici. El de asemenea s-a plâns de criza economică în care se afundă această națiune dependentă de petrol, și care suferă de scăderea prețului la petrol în întreaga lume. Montarea și postarea filmulețelor video este un act de curaj într-o țară în care adevărul poate duce la consecințe grave. În câteva zile, Mahadine a fost înșfăcat în stradă, ziua în amiaza mare, de un grup de oameni presupuși ofițeri de securitate. El spune că a fost bătut, electrocutat, înlănțuit săptămâni întregi și mutat de la o închisoare la alta. Soția și copii săi au fost nevoiți să-l caute deoarece nu li s-a oferit nici o informație despre acesta. Mahadine acum este condamnat la detenție pe viață și este acuzat de amenințarea securității naționale. El este grav bolnav, fiind molipsit de tuberculoză în închisoare. El are nevoie de asistență medicală urgentă. El nu trebuie să-și petreacă restul vieții închis pentru exprimarea opiniei sale.

Cerem:

  • Cere autorităților din Bangladesh să aducă ucigașii lui Xulhaz în fața legii

Scrieţi scrisori către:

Președintelui Republicii Chad
Dlui Idriss Deby Itno
PO Box 74
N'Djamena, Chad

Descarcă scrisoarea în format PDF

LĂSATĂ FĂRĂ CASĂ PENTRU CĂ A APĂRAT DREPTUL LA ADĂPOST

China

Citeşte mai mult despre acest caz...

×

LĂSATĂ FĂRĂ CASĂ PENTRU CĂ A APĂRAT DREPTUL LA ADĂPOST

China

Ni Yulan a înfruntat ani de hărțuire violentă din partea statului pentru poziția sa de apărare a celor evacuați pe nedrept din casele lor. Fostul avocat a susținut o mulțime de persoane ce erau forțate să-și părăsească casele din cauza proiectelor de construcții. Ea se numără printre miile de indivizi a căror domicilii au fost demolate pentru a fi organizate Jocurile Olimpice din Beijing din 2008. Ni și familia sa au fost hărțuiți ca răspuns al guvernului la activismul ei, în speranța ca aceasta o va opri. Ei au arestat-o în repetate rânduri, iar în timpul detenției au torturat-o, astfel încât ea folosește scaunul cu rotile. Ei au urmărit-o timp de 20 de ani, punând-o pe Ni și familia sa sub supraveghere, amenințându-i și evacuându-i din casă de nenumărate ori. În Martie 2016, autoritățile au refuzat să-i elibereze un pașaport pentru a călători în SUA la decernarea unui premiu internațional pentru curajul demonstrat. În Aprilie 2017, niște bărbați au pătruns în apartamentul pe care îl închiriau, i-au luat pe Ni, soțul și fiica sa și i-au aruncat din locuința lor. După ce au fost forțați să trăiască în stradă, cuplul locuiește acum într-un adăpost temporar, sub supravegherea constantă a poliției. Totuși, Yulan nu are de gând să înceteze să ofere ajutor persoanelor să-și apere drepturile. Acum este timpul să o apărăm pe ea.

Cerem:

  • Cere-i să pună capăt hărțuirii lui Ni Yulan și familiei sale

Scrieţi scrisori către:

Directorului Biroului de Securitate Publică din Beijing
Dlui Wang Xiaohong
Nr.9 Dongdajie
Beijingshi 100740
Qianmen, Dongchengqu, China

Descarcă scrisoarea în format PDF

ARESTATĂ PENTRU ORGANIZAREA CAMPANIILOR ÎN SUSȚINEREA PERSOANELOR DISPĂRUTE

Egipt

Citeşte mai mult despre acest caz...

×

ARESTATĂ PENTRU ORGANIZAREA CAMPANIILOR ÎN SUSȚINEREA PERSOANELOR DISPĂRUTE

Egipt

Atunci când soțul lui Hanan Badr el-Din a dispărut, viața ei s-a schimbat radical. Ultima dată l-a văzut la televizor, era la spital, rănit după un protest din iulie 2013. Dar atunci când a mers acolo, ea nu l-a putut găsi. A căutat la secțiile de poliție, închisori, spitale și morgă. Nimeni nu i-a putut spune ce s-a întâmplat cu el. Soțul său este unul din sutele de persoane care, fiind urmărite de către forțele de securitate din Egipt, au dispărut fără urmă. În fiecare zi, aproximativ trei sau patru persoane dispar - cel mai des printre ei se numără activiști politici, studenți, protestatari, chiar și elevi în vârstă de 14 ani - sunt luați de poliție sau forțele militare egiptene. În același timp, guvernul egiptean afirmă că în țară nu există dispariții. Hanan nu a rămas descurajată. Prin determinarea de a-și găsi soțul, ea a dat și de alți oameni ai căror persoane iubite au dispărut. În 2014, ea a co-creat un grup cu scopul de a găsi adevărul din spatele disparițiilor și acum ea este o voce importantă în căutarea dispăruților din Egipt. În ultima sa încercare de a afla informații despre soțul său, ea a fost arestată și acuzată pe nedrept că este membru a unei organizații interzise, riscând să fie întemnițată pentru cinci ani.

Cerem:

  • Cere-i să scoată toate acuzațiile și să o elibereze pe Hanan imediat și necondiționat.

Scrieţi scrisori către:

Descarcă scrisoarea în format PDF

REFUZĂ SĂ LASE POLIȚIA SĂ SCAPE DE PEDEAPSĂ PENTRU OMOR

Jamaica

Citeşte mai mult despre acest caz...

×

REFUZĂ SĂ LASE POLIȚIA SĂ SCAPE DE PEDEAPSĂ PENTRU OMOR

Jamaica

Shackelia Jackson nu se va da bătută. Atunci când fratele său a fost împușcat mortal de poliție în 2014, ea a avut grijă ca investigatorii independenți din Jamaica să securizeze locul crimei. Poliția era în căutarea unui bărbat ce semăna cu un adept al mișcării „Rastafari” suspectat de jaf, iar Nakiea, fratele Shackelei, se încadra în descriere. Ei l-au găsit în restaurantul său mic și l-au împușcat mortal. Omorurile tinerilor săvârșite de poliție sunt un lucru ordinar în Jamaica, cu aproape 2000 de cazuri de acest fel având loc în ultimul deceniu. Shackelia a decis să nu lase cazul lui Nakiea să se termine aici. Ea a luptat cu un sistem judiciar subfinanțat și în stare letargică pentru a duce o bătălie crâncenă pentru dreptate. În timpul acestei lupte, ea a adunat numeroase familii ale căror persoane iubite au fost omorâte în mod similar, amplificând strigătele lor pentru dreptate. Poliția însă a răspuns prin atacuri asupra comunității, sincronizând vremea atacurilor cu datele când trebuia să aibă loc procesele de judecată. De asemenea, ei au intimidat-o pe Shackelia și familia sa. Shackelia refuză să se oprească. Ea zice că aceste încercări nu fac decât să-i întărească încrederea în dreptate. ”Eu lupt pentru că nu am de ales”, ”Dacă mă dau bătută, înseamnă că ofer permisiunea unui alt ofițer de poliție să omoare un alt frate de-al meu”.

Cerem:

  • Cere-i să o apere pe Shackelia și să asigure dreptate pentru toți cei omorâți de poliție

Scrieţi scrisori către:

Descarcă scrisoarea în format PDF

PERSECUTAȚI PENTRU APĂRAREA DREPTURILOR OMULUI

Turcia

Citeşte mai mult despre acest caz...

×

PERSECUTAȚI PENTRU APĂRAREA DREPTURILOR OMULUI

Turcia

Taner Kılıç își făcea meseria, expunând încălcările drepturilor omului în Turcia în calitate de Președinte al Amnesty International din această țară. La data de 9 Iunie 2017, el a fost plasat în detenție în baza unei acuzații absurde, precum că ar fi membrul unei ”organizații teroriste înarmate”. O lună mai târziu, İdil Eser, Directoarea Amnesty Turcia; Özlem Dalkıran, fondatorul Amnesty Turcia, acum la Avaaz și Uniunea Cetățenilor; și alți opt au fost arestați în timp ce participau la un workshop de rutină pentru activiștii pentru drepturile omului în Istanbul. Toți 10 sunt la fel acuzați că sunt membri teroriști - o acuzație absurdă. Detenția celor 10 din Istanbul și încarcerarea lui Taner sunt cele mai recente si fac parte din eforturile guvernului de a-i amuți pe criticii săi. De la lovitura întreprinsă în 2016, peste 150,000 de oameni au fost puși sub investigație criminală. După o izbucnire globală, cei 10 din Istanbul au fost eliberați pe cauțiune. Dar Taner încă mai este în închisoare și cei 10 din Istanbul sunt supuși riscului. Acești indivizi curajoși și-au dedicat viețile pentru a apăra drepturile altora. Criminalizarea lor îi lasă pe toți ceilalți vulnerabili în fața represiunii continue a libertăților din partea guvernului.

Cerem:

  • Cere-i să oprească persecutările acestor apărători ai drepturilor omului și să renunțe la acuzațiile împotriva lor

Scrieţi scrisori către:

Descarcă scrisoarea în format PDF

Semnează scrisorile online

Organizează propriul eveniment

     Decide ce tip de Maraton este mai binevenit pentru anturajul tău. Evenimentul poate implica o persoană, zece sau sute de persoane. Maratonul poate fi public sau cu acces limitat şi poate dura o oră, o jumătate de zi sau o zi şi mai mult. Poţi organiza Maratonul oriunde: în sala de clasă, în cantina şcolii, la locul de muncă sau în alt loc aglomerat din localitate.
     Alege o zi care este mai comodă pentru voi – pe 10 decembrie sau mai devreme, sau mai târziu. Pentru că perioada desfășurării Maratonului este 28 Noiembrie -15 Decembrie, ai timp suficient ca să alegi ziua în care îți este mai comod să colectezi semnăturile.
     La Maraton pot participa toţi doritorii: elevi, studenţi, colegi de serviciu, profesori, familia, vecinii, etc. Decide pe cine vrei să implici şi care sunt cele mai eficiente modalităţi de a atrage aceşti oameni.
     Vino la oficiul Amnesty cu colegii tăi și primește setul de materiale necesare precum și instrucțiunile referitoare la organizarea propriului tău eveniment în cadrul Maratonului. 
    

Anii Precedenți

În 2016 în Republica Moldova, Maratonul Scrisorilor a avut loc în peste 80 locuri (școli, licee, biblioteci, poște, etc) și am reușit să semnăm împreună 31 000 scrisori.

Anul acesta vom ajunge la un nou record împreună!

Am adunat 192 scrisori.

Cum funcţionează

1. Amnesty indentifică persoanele și comunitățile din întreaga lume ale căror drepturi au fost încălcate și care au nevoie de susținere și justiție.
2. Sunt selectate cazurile la care activismul global poate produce schimbări simțitoare.
3. Aceste cazuri sunt împărtășite cu toate oficiile Amnesty din lume.
4. Activiștii organizează evenimente interesante ca să atragă atenția asupra cazurilor.
5. Oamenii din toate țările scriu scrisori, mesaje pe rețele sociale, email-uri și semnează petiții.
6. Mesajele încep să ajungă la reprezentanții guvernelor, în celulele din închisori, și chiar la familiile victimelor acasă.
7. Se produc schimbări și crește speranța! Prizonierilor li se oferă condiții mai bune și chiar sunt eliberați.
8. Amnesty primește noutăți care arată că toate acțiunile întreprinse au avut un mare efect!